CGMMV komkommerbontvirus succesvol verwijderd
Virussen bezorgen veel groente- en fruittelers de nodige kopzorgen. Een bekend en actueel voorbeeld is het tomatenvirus ‘Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV) dat internationaal al behoorlijk wat slachtoffers heeft gemaakt als het gaat om getroffen bedrijven in de glastuinbouwsector. Ondanks dat het virus niet direct gevaar oplevert voor mens en dier, kan de aanwezigheid van het virus er wel voor zorgen dat (een deel van) de teelt geruimd moet worden. Voor ons was dit voldoende aanleiding om onderzoek te doen naar eventuele invloed van wasprocessen op het bestrijden én verwijderen van virussen.
Komkommerbontvirus CGMMV als test-virus tijdens laboratoriumonderzoek
Aangezien het tomatenvirus sinds oktober 20219 aangemerkt staat als quarantainewaardig, waren we genoodzaakt een alternatief virus te hanteren in onze tests. Na overleg met Groen Agro Control, een onafhankelijk en professioneel laboratorium dat samen met ons het onderzoek heeft uitgevoerd, kozen we voor het komkommerbontvirus (CGMVV). Vervolgens hebben we diverse testen uitgevoerd naar de invloed van verschillende wasprocessen op het verwijderen van een virus dat aanwezig was op oogstkratten. Dit omdat virussen zich op verschillende manieren, onder andere via logistieke kratten, kunnen verspreiden.
Krattenwasser-test op basis van verschillende parameters
Verschillende factoren zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat van een wasproces. Tijdens ons onderzoek naar het CGMMV virus zijn verschillende parameters nauwkeurig onderzocht: verschil in temperatuur, verblijftijd in de wasser, reinigingsmiddel/desinfectiemiddel, het sproeibeeld en tot slot de wasdruk. Benieuwd naar de volledige onderzoeksopzet en resultaten van ons onderzoek naar het CGMMV virus? Lees dan onze gedetailleerde beschrijving van het eerder uitgevoerde onderzoek.
Deze resultaten blijken nu ook voor de komkommerteelt bijzonder waardevol te zijn, aangezien ook in dit deel van de glastuinbouw steeds meer aandacht ontstaat voor hygiëneprotocollen en het tegengaan van virusverspreiding. Ook hier geldt nu eenmaal dat voorkomen beter is dan genezen!
We delen onze CGMMV inzichten graag in de strijd tegen verspilling!
Kwekers en telers die geïnteresseerd zijn in onze aanpak, moedigen we van harte aan om zich te melden: neem via de link hieronder contact met ons op. Wij gaan namelijk graag samen de strijd aan in het bestrijden van virussen als het CGMMV virus.